Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Inför EU-valet: Hur vill partierna driva funktionsrättsfrågor i Europa?

april 26 @ 11:30 - 12:30

Gratis
Funktionsrätt Sveriges logotyp

Valet till Europaparlamentet berör oss alla, och särskilt personer med funktionsnedsättning. EU har antagit funktionsrättskonventionen och hänvisar till den i flera lagar, vilket sällan görs i den nationella lagstiftningsprocessen i Sverige. Passagerarrättigheter för personer med funktionsnedsättning, lagstiftning kring tillgängliga webbplatser och tillgänglighetslagen som kommer ställa krav på e-handel mm till nytta för konsumenter i Europa är några exempel.

I maj 2023 intog representanter för funktionsrättsrörelsen i Europaparlamentet i Bryssel  och antog ett gemensamt valmanifest. Funktionsrätt Sverige har valt ut fem frågor från manifestet och skickat en valenkät till alla riksdagspartier. På webbinariet pratar vi om europaparlamentarikernas roll och samarbete kring funktionsrättsfrågor. Vi presenterar en valanalys och diskuterar resultatet tillsammans.

Syfte: Öka kunskapen om Europaparlamentet och arbetet med funktionsrättsfrågor. Engagera till att fler röstar i valet den 9 juni.

Målgrupp: Alla som vill lära sig mer om det EU:s roll när det gäller funktionsrätt och vill bidra till att fler använder sin rösträtt.

Preliminära punkter på agendan

  • Europaparlamentarikers roll. Politiska grupper.
  • Europaparlamentets samarbete kring funktionsrättsfrågor och roll i övervakning av konventionen.
  • Presentation av resultatet av valenkät och analys.

Detta webbinarium kan med fördel ses som en förberedelse inför valdebatten med kandidater till Europaparlamentet från de större politiska grupperna i Europaparlamentet den 3 maj (se mer i kalendariet).

Webbinariet kommer att ha automatisk undertext.
Länk till sändningen skickas senast en dag innan genomförande.

Mer information om medverkande kommer.

Klicka här för att anmäla dig!

Plats

Distansmöte

Arrangör

Funktionsrätt Sverige/Mia Ahlgren
Telefon
08-546 404 52
E-post
mia.ahlgren@funktionsratt.se
Visa Arrangör-webbplats
Skip to content