Medlemskonferens: Att leva med dold funktionsnedsättning

Sara Cullin Rinaldo i ljust hår, glasögon, grå tröja, beige byxor, framför Funktionsrätts roll-up och bakom ett svart bord med en dator, till höger om henne står Christina Karlsson i svart tröja, svarta byxor, röda skor står framför ett rött skynke med en mikrofon i Glasverandan.

Genomfördes den 28 oktober på Glasannexet i Kalmarsalen medverkade Wellspect och villiga föreningar ställde ut produkter och informerade. Temat var livskvalitet och att våga tala om blåsa och tarm. Det blir fokus på att leva med dold funktionsnedsättning som inte alltid syns på utsidan.

Att uppleva blås- eller tarmbekymmer efter sjukdom eller skada kan leda till att detta begränsar friheten. Wellspect och villiga föreningar ställer ut produkter och information.


Medverkande:

Föreläsare:
Brukare och företagare Renée Torndahl
Hur är det att leva med en funktionsnedsättning som inte syns på utsidan, som blås- och tarmproblematik efter sjukdom och/eller skada? Med lite ”trix” kan vardagen bli enklare och man kanske vågar anta nya utmaningar som exempelvis att resa.

Uroterapeut Anni Gustafsson, Urologmottagningen Region Kalmar län
En föreläsning om hur blåsa och tarm fungerar i vanliga fall och vad som händer när
man får en skada eller sjukdom. Fokus kommer att vara på hur man gör om man får problem och hur man hamnar rätt i vårdkedjan.

Wellspect Maria Bergsten
Med rätt behandling kan livet fungera fullt ut, trots funktionsnedsättningen. Maria ger bl a tips på hjälp vid symtom som exempelvis svårt att tömma sig, springa på toaletten dygnet runt.

Bilder från medlemskonferensen:

Tidigare konferenser:

Hur du talar så andra lyssnar från 2021:
Den 21 april 2021 digitalt på Zoom med Fredrik från Ordrum

Fredrik Mattsson från Ordrum: föreläsare, utbildare och rådgivare inom kommunikation. Han föreläser om bemötande, mötesledning och presentationsteknik. Föreläsningen gav oss handfasta tips om vad man kan tänka på när man talar inför andra, både när du pratar inför folk i samma rum som när du talar digitalt.

Senare konferenser:

Inför valet från 2022:
Genomfördes den 25 augusti på Munken Hotell i Mönsterås och var ett tillfälle för ett personligt möte med Regionråden i Kalmar län där föreningarna kunde passa på att ställa dina frågor direkt till de politiska partierna. Funktionsrätt Sverige hade fokus på Arbetet för rätten till jämlik hälsa. Det lyftes även att personer med funktionsnedsättning har sämre livsvillkor, levnadsvanor och hälsa jämfört med personer utan funktionsnedsättning.

Medverkade gjorde: Funktionsrätts ordförande Elisabeth Stake tillsammans med verksamhetsutvecklare
Sara Cullin Rinaldo och moderator Sofie Gunnarsson. Det var också en föreläsning av Ulrica Holmqvist, ur projektet Alla har något att berätta.

Medverkande politiker under konferensen: Emmy Ahlstedt från Centerpartiet, Lena Granath från Vänsterpartiet, Johanna Wyckman från Liberalerna, Pär-Gustav Johansson från Moderaterna, Yvonne Hagberg och Peter Vretlund från Socialdemokraterna, Jimmy Loord från Kristdemokraterna och Max Troendlé från Miljöpartiet.

Skip to content