Tips: Hjälp till att hämta ut mediciner

Tips i corona-tider: Att kunna hämta ut receptbelagda mediciner till en granne, vän eller anhörig kan vara bra i dessa tider, när vi inte vill sprida smitta till varandra i samhället. Om du själv eller en vän har förkylningssymptom och inte vill gå till apoteket så kan vi hjälpa varandra. För att kunna hämta ut någon annans receptbelagda avgiftsfria medicin behövs:

  • Personen som behöver medicinernas legitimation
  • Din egen legitimation
  • En påskriven fullmakt

Fullmakten kan vara antingen en fysisk fullmakt på pappersblankett, eller en digital fullmakt som du registrerar på internet. Du skapar en fullmakt så här:

  • En fysisk fullmakt: på de fysiska apoteken har de pappersblanketter för fullmakt, hämta en sådan och skriv under tillsammans med den du ska hämta ut medicin för. Om du har en skrivare hemma kan du även skriva ut blanketten för fullmakt (Länk till PDF) från  ehälsomyndighetens webbplats.
  • En digital fullmakt: på webbapoteket kan du registrera fullmakt genom att koppla ditt personnummer till den vars recept du ska hämta ut på dennes apotekskonto. Detta är bra om du på lång sikt ska hämta mediciner åt någon annan.

Läs mer: Att handla med fullmakt (apoteket.se)

Har du frågor om fullmakt kan du ringa Apotekets Kundservice: 0771-450 450.