NPF-Podden
För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov.
Vi möter familjer med barn som lever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Det kan till exempel vara adhd, Aspergers syndrom eller autism. Programledaren Måns Möller träffar en familj per avsnitt, och vi får ta del av de problem just den familjen har i vardagen. Måns sätter varje familj i kontakt med en expert som ska hjälpa dem att minska stressen och få en enklare vardag. Parallellt med huvudberättelserna träffar vi vuxna med NPF och Måns son Viggo, som har autism.
UR Samtiden – Autism – ett missförstått syndrom
Föreläsning · 58 min
Vad är autismspektrum? Och vad behövs det mer av i forskningen för att få större kunskap? Tatja Hirvikoski, psykolog, Kristiina Tammimies, forskare och Johan Lundin Kleberg, doktor i psykologi, samtalar. Inspelat på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 23 maj 2018. Arrangör: Fri tanke förlag.
UR Samtiden – Hjärndagen 2017
Föreläsningar av några av Sveriges främsta forskare. Inspelat den 17 november 2017 på Rival, Stockholm. Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.
Hjärnkraft
Om det senaste inom hjärnforskningen. Man försöker besvara frågor som: Vad är mänsklig intelligens? Har mänsklig intelligens drivit människan till toppen av evolutionen? Hur kan det mänskliga medvetandet definieras? Men vår hjärna är fortfarande i mångt och mycket ett mysterium för vetenskapen.
UR Samtiden – Kan neurovetenskapen förklara sinnet?
Panelsamtal · 59 min
Hjärnforskningen och neurovetenskapen har gjort stora framsteg de senaste decennierna. Möjligheterna att studera den mänskliga hjärnan i olika skeden har ökat enormt. Men kommer neurovetenskapen någonsin helt kunna förklara det mänskliga medvetandet? Panelsamtal mellan Robert T Knight, professor i psykologi och neurovetenskap; Annika Wallin, forskare i kognitionsvetenskap och Germund Hesslow, professor i neurofysiologi. Moderator: Sir Colin Blakemore, professor i neurovetenskap och filosofi. Inspelat 5 september 2017 vid Lunds universitet.
UR Samtiden – Schizofrenidagen 2018
Föreläsningar från Schizofrenidagen den 28 maj 2018 i Aula Medica, Solna. Arrangör: Karolinska Institutet.
UR Samtiden – Stressforskningsdagen 2018
Ofta sägs det att det är skadligt med stress, men vad är myt och vad är sanning? Vad är en stressad hjärna och hur mäter man hur den ser ut och fungerar? Kan brist på sömn påverka hjärnan? Är det sant att förväntningar kan påverka hälsan? Under årets stressforskningsdag ger forskare svar på några av dessa frågor och berättar om de senaste rönen. Inspelat på Stockholms universitet den 24 april 2018. Arrangör: Stockholms universitet.
UR Samtiden – Ny kunskap om ätstörningar
Föreläsningar och samtal om ätstörningar, något som kan drabba alla oberoende av kön eller ålder. Oftast nedför ätstörningar ett långvarigt sjukdomsförlopp med svåra komplikationer och med en förhöjd självmordsrisk. Inspelat den 2 oktober 2017 på Karolinska institutet, Stockholm. Arrangör: CEDI (Centre for eating distorders), Karolinska institutet och Stockholms centrum för ätstörningar.
UR Samtiden – Suicidprevention 2017
Föreläsningar och samtal från konferensen Suicidprevention 2017. Inspelat den 12-13 september 2017 på Svenska Mässan, Göteborg. Arrangör: Suicidprevention i väst.
Kan löpning hjälpa mot depression? Mental och fysisk hälsa är intimt sammankopplade, och träning kan förbättra psykiskt välmående. Serien följer tio människor som alla kämpar med psykisk ohälsa, när de förbereder sig inför London Marathon. Till sin hjälp har de tränare, psykolog och kostrådgivare. Prins William och prins Harry är också med och stöttar. De båda kungligheterna vill öka medvetenheten om psykisk ohälsa eftersom vi så sällan talar öppet om det, trots att så många av oss drabbas någon gång i livet.
Lycklig utan piller
I Nederländerna drabbas fyra av tio personer av stress, ångest och depressioner. Detta trots att landet lägger mycket pengar på den psykiatriska vården. I Ghana, Taiwan och Brasilien används traditionella ritualer som medicin mot psykisk ohälsa. Dokumentärfilmaren Sunny Bergman från Nederländerna har rest till dessa tre länder för att se hur andlighet påverkar den psykiska hälsan.
UR Samtiden – Sällsynta dagen 2018
Föreläsningar om olika sällsynta diagnoser, vad som utmärker dem, hur det är att leva med dem, vilken behandling som finns, samt hur vården kan bli bättre på att bemöta patienter med sällsynta diagnoser. Inspelat den 28 februari 2018 på Folkets hus i Göteborg. Arrangör: Centrum för sällsynta diagnoser i väst, Ågrenska och Nationella funktionen sällsynta diagnoser.
Rahma lär oss tecken på svenskt teckenspråk med teman som skola, mat och sport – och annat som är bra att kunna. Textat på svenska.
UR Samtiden – Relationsdagen 2018
Föreläsningar från Relationsdagen 2018. Hur kan samhället växa på ett hållbart sätt, och hur tar vi vara på olikheter så att de blir möjligheter? Inspelat på Uppsala konsert och kongress den 28 mars 2018. Arrangör: Relation.