Tipstråd

Här kommer tips som finns att titta på Play, har du något att tipsa om? Maila till oss på sara@funktionsrattkalmarlan.se eller skriv på Facebooksidan.

Alla funkar olika
Reportage · 28 min
I världen finns över en miljard människor med funktionsnedsättning. De tillhör ofta de allra fattigaste och mest utsatta. I vissa länder talar WHO om ”förlorade generationer” på grund av skador som orsakats av undernäring och fattigdom. Vi får träffa unga med funktionsnedsättning, men också många som arbetar för att hjälpa dem. Möt till exempel rektorn i Rwanda, som blev blind under folkmordet 1994, och nu driver en skola för synskadade, eller läkaren i Nepal som driver ett hem för barn med autism. Programmet är en del av Musikhjälpen 2018.

Dödlig diskriminering
Dokumentärfilm · 57 min
Den rullstolsburna programledaren Sophie Morgan besöker Ghana, ett land som enligt Human Rights Watch är ett av de värsta i världen för människor med funktionsnedsättning. Några välfungerande institutioner hittar hon, men mest möter hon magi och ovetenskapliga metoder. På så kallade prayer camps försöker man på olika våldsamma sätt bota det man ser som förbannelser. Och barn med funktionsnedsättningar eller missbildningar skickas ofta till en ”fetish priest” för att dödas. Avslutningsvis konfronteras en tjänsteman i Ghanas regering.

UR Samtiden – Lyfta upp eller trycka ner
Föreläsningar och samtal från Autism- och aspergerförbundets rikskonferens 2016. Inspelat den 12-13 oktober 2016 på Folkets hus, Göteborg. Arrangör: Autism- och aspergerförbundet.

Liv med autism
Möt barn och ungdomar med diagnos inom autismspektrumet. Deras familjer berättar om utredningar, träningsprogram, skolformer, boendealternativ och om möten med läkare, psykologer, pedagoger och assistenter. Sorg, kamp och frustration speglas i programmen, men också hopp och förtröstan. Vi möter en rad pedagoger, assistenter och behandlare. Föreläsare och forskare kompletterar med teoretiska fakta.

NPF-Podden
För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov.

Superungar

Vi möter familjer med barn som lever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Det kan till exempel vara adhd, Aspergers syndrom eller autism. Programledaren Måns Möller träffar en familj per avsnitt, och vi får ta del av de problem just den familjen har i vardagen. Måns sätter varje familj i kontakt med en expert som ska hjälpa dem att minska stressen och få en enklare vardag. Parallellt med huvudberättelserna träffar vi vuxna med NPF och Måns son Viggo, som har autism.

Asperger och jag
Dokumentärfilm · 56 min
”Jag är inte en typisk autistisk person, för det finns ingen typisk autistisk person”, säger Chris Packham. Han är känd i Storbritannien från naturvetenskapliga TV-program. Först i 40-årsåldern diagnostiserades han med Aspergers syndrom. Nu berättar Chris hur han upplever verkligheten, om förstärkta sinnesintryck och om sociala svårigheter, om sin relation till djur och natur, om punk och om självmordstankar. Vi får också lära känna hans bästa vän, hunden Scratch, och de människor som betyder mest för honom.

UR Samtiden – Autism – ett missförstått syndrom
Föreläsning · 58 min
Vad är autismspektrum? Och vad behövs det mer av i forskningen för att få större kunskap? Tatja Hirvikoski, psykolog, Kristiina Tammimies, forskare och Johan Lundin Kleberg, doktor i psykologi, samtalar. Inspelat på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 23 maj 2018. Arrangör: Fri tanke förlag.

Min tvillingbrors kamp för frihet
Dokumentärfilm · 52 min
Hur kan en cp-skada påverka livet för såväl den enskilde som för de anhöriga? Tvillingbröderna Nick och Chris har haft helt olika förutsättningar i livet. 35-åriga Nick har en cp-skada och har länge velat flytta hemifrån, men bor fortfarande hemma hos föräldrarna. Chris är fotograf och gör den här dokumentärfilmen om sin bror för att skildra syskonrelationen och bearbeta sina skuldkänslor. När Nick till slut får flytta till en egen lägenhet blir det en lika efterlängtad som skrämmande förändring för familjen.

Sanningen om demens
Dokumentärfilm · 50 min
71-åriga Angela Rippon, vars mamma drabbades av demens, söker svar på frågor om demens och alzheimer. Angela genomgår flera tester för att se om hon själv har anlag för att utveckla demens. Hon undersöker också olika sätt att förebygga sjukdomen. Angela besöker några av Englands mest kända forskningscenter och får med egna ögon se hur sjukdomen förändrar hjärnan. Hon träffar bland andra Jennifer som själv har alzheimer och driver en klinik för personer med demens.

Marian Diamond: Min passion för hjärnan
Dokumentärfilm · 56 min
Vi får följa en passionerad kvinnlig forskare och pedagog som gjort banbrytande upptäckter i en mansdominerad värld. Marian Diamond forskade om hjärnan i över sextio år och var först med att bevisa att hjärnan är plastisk och kan förändras, växa och utvecklas hela livet. Hon har undervisat 60 000 studenter i klassrum och 1,7 miljoner människor via Youtube. Enligt Marian Diamond är det framför allt fem faktorer som får hjärnan att utvecklas: föda, träning, nya intryck, utmaningar och kärlek. Därför var hennes uppmaning till alla som vill ha en väl fungerande hjärna: ”Use it or lose it!”

UR Samtiden – Hjärndagen 2017
Föreläsningar av några av Sveriges främsta forskare. Inspelat den 17 november 2017 på Rival, Stockholm. Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

Hjärnkraft
Om det senaste inom hjärnforskningen. Man försöker besvara frågor som: Vad är mänsklig intelligens? Har mänsklig intelligens drivit människan till toppen av evolutionen? Hur kan det mänskliga medvetandet definieras? Men vår hjärna är fortfarande i mångt och mycket ett mysterium för vetenskapen.

UR Samtiden – Kan neurovetenskapen förklara sinnet?
Panelsamtal · 59 min
Hjärnforskningen och neurovetenskapen har gjort stora framsteg de senaste decennierna. Möjligheterna att studera den mänskliga hjärnan i olika skeden har ökat enormt. Men kommer neurovetenskapen någonsin helt kunna förklara det mänskliga medvetandet? Panelsamtal mellan Robert T Knight, professor i psykologi och neurovetenskap; Annika Wallin, forskare i kognitionsvetenskap och Germund Hesslow, professor i neurofysiologi. Moderator: Sir Colin Blakemore, professor i neurovetenskap och filosofi. Inspelat 5 september 2017 vid Lunds universitet.

UR Samtiden – Schizofrenidagen 2018
Föreläsningar från Schizofrenidagen den 28 maj 2018 i Aula Medica, Solna. Arrangör: Karolinska Institutet.

UR Samtiden – Stressforskningsdagen 2018
Ofta sägs det att det är skadligt med stress, men vad är myt och vad är sanning? Vad är en stressad hjärna och hur mäter man hur den ser ut och fungerar? Kan brist på sömn påverka hjärnan? Är det sant att förväntningar kan påverka hälsan? Under årets stressforskningsdag ger forskare svar på några av dessa frågor och berättar om de senaste rönen. Inspelat på Stockholms universitet den 24 april 2018. Arrangör: Stockholms universitet.

UR Samtiden – Ny kunskap om ätstörningar
Föreläsningar och samtal om ätstörningar, något som kan drabba alla oberoende av kön eller ålder. Oftast nedför ätstörningar ett långvarigt sjukdomsförlopp med svåra komplikationer och med en förhöjd självmordsrisk. Inspelat den 2 oktober 2017 på Karolinska institutet, Stockholm. Arrangör: CEDI (Centre for eating distorders), Karolinska institutet och Stockholms centrum för ätstörningar.

UR Samtiden – Suicidprevention 2017

Föreläsningar och samtal från konferensen Suicidprevention 2017. Inspelat den 12-13 september 2017 på Svenska Mässan, Göteborg. Arrangör: Suicidprevention i väst.

Spring dig lyckligare

Kan löpning hjälpa mot depression? Mental och fysisk hälsa är intimt sammankopplade, och träning kan förbättra psykiskt välmående. Serien följer tio människor som alla kämpar med psykisk ohälsa, när de förbereder sig inför London Marathon. Till sin hjälp har de tränare, psykolog och kostrådgivare. Prins William och prins Harry är också med och stöttar. De båda kungligheterna vill öka medvetenheten om psykisk ohälsa eftersom vi så sällan talar öppet om det, trots att så många av oss drabbas någon gång i livet.

Lycklig utan piller
I Nederländerna drabbas fyra av tio personer av stress, ångest och depressioner. Detta trots att landet lägger mycket pengar på den psykiatriska vården. I Ghana, Taiwan och Brasilien används traditionella ritualer som medicin mot psykisk ohälsa. Dokumentärfilmaren Sunny Bergman från Nederländerna har rest till dessa tre länder för att se hur andlighet påverkar den psykiska hälsan.

UR Samtiden – Sällsynta dagen 2018

Föreläsningar om olika sällsynta diagnoser, vad som utmärker dem, hur det är att leva med dem, vilken behandling som finns, samt hur vården kan bli bättre på att bemöta patienter med sällsynta diagnoser. Inspelat den 28 februari 2018 på Folkets hus i Göteborg. Arrangör: Centrum för sällsynta diagnoser i väst, Ågrenska och Nationella funktionen sällsynta diagnoser.

Dumma, dumma leukemi
Dokumentärfilm · 68 min
Hur skulle du reagera om ditt barn fick en allvarlig sjukdom? Mika var sex år när hon drabbades av leukemi. Här får du följa den energiska Mika och hennes familj genom kampen mot cancern. Föräldrar och syskon berättar om svårigheterna att se Mika lida men även hur familjen funnit stunder av skratt och lek bland sjukhusrutinerna.

Livet efter stroken
Dokumentärfilm · 48 min
Efter en livshotande stroke för fyra år sedan återfick journalisten Andrew Marr snabbt talförmågan och kunde börja arbeta igen. Men han är fortfarande frustrerad över sin bristande kontroll över vänster arm, hand och ben. I hopp om ytterligare återhämtning undersöker han hjärnans mysterier, möter några av Storbritanniens över en miljon strokedrabbade och försöker hitta en mirakelkur.

Lär dig teckenspråk

Rahma lär oss tecken på svenskt teckenspråk med teman som skola, mat och sport – och annat som är bra att kunna. Textat på svenska.

UR Samtiden – Relationsdagen 2018
Föreläsningar från Relationsdagen 2018. Hur kan samhället växa på ett hållbart sätt, och hur tar vi vara på olikheter så att de blir möjligheter? Inspelat på Uppsala konsert och kongress den 28 mars 2018. Arrangör: Relation.